Discuții Cruciale la Istanbul privind Negocierile de Pace Ucraina-Rusia și Rolul Constructiv al Washingtonului

Discuții Cruciale la Istanbul privind Negocierile de Pace Ucraina-Rusia și Rolul Constructiv al Washingtonului Sursa poza: Mediafax.ro

Într-o convorbire telefonică recentă, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și secretarul de stat american, Marco Rubio, au discutat despre viitorul relațiilor bilaterale dintre Moscova și Washington, precum și despre recentele negocieri de pace dintre Ucraina și Rusia desfășurate la Istanbul.

Lavrov a apreciat ceea ce a numit rolul „constructiv” al Washingtonului în încurajarea Kievului să accepte propunerea președintelui Vladimir Putin de reluare a discuțiilor de pace la Istanbul. (reuters.com)

Rubio a salutat acordul privind un schimb de prizonieri de război în format 1.000 pentru 1.000 și a subliniat eforturile ambelor părți de a stabili condițiile pentru un posibil armistițiu.

Această discuție a avut loc la o zi după întâlnirea delegațiilor ucrainene și ruse la Istanbul, pe 16 mai, care a durat mai puțin de două ore și nu a dus la progrese semnificative.

Ucraina a propus un armistițiu imediat, un schimb complet de prizonieri de război și o întâlnire directă între președintele Volodimir Zelenski și președintele Vladimir Putin.

Cu toate acestea, delegația rusă a cerut ca Kievul să-și retragă trupele din cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson – pe care Rusia le revendică ilegal ca fiind ale sale. (reuters.com)

Înaintea negocierilor de la Istanbul, Rubio și-a exprimat scepticismul cu privire la obținerea unor progrese semnificative, menționând că nivelul scăzut al delegației ruse „nu este indicativ pentru o delegație care va duce la un avans major”.

„Sper să mă înșel. Sper să mă înșel complet. Sper ca mâine știrile să anunțe că s-a convenit un armistițiu, că s-a căzut de acord asupra unor negocieri serioase”, a declarat Rubio jurnaliștilor în timpul unei conferințe la Ankara.

Aceste evoluții subliniază complexitatea și dificultățile procesului de pace dintre Ucraina și Rusia, în ciuda eforturilor internaționale de mediere și a dorinței de a pune capăt conflictului.


Radu Marinescu

Radu Marinescu are 34 de ani și s-a născut în cartierul Drumul Taberei din București. A crescut cu miros de tei pe bulevardele capitalei și cu sunetul tramvaielor în fundal. Cu un stil direct, onest și cu o pasiune reală pentru orașul în care trăiește, Radu documentează zilnic poveștile orașului așa cum sunt: nefiltrate, autentice și relevante. Este genul de jurnalist care vorbește de la egal la egal cu oamenii, fie că acoperă o conferință de presă la primărie sau face live de la un protest spontan din Piața Victoriei. Când nu scrie, îl găsești cu o cafea în mână, ascultând discuțiile din autobuz sau plimbându-se prin Cotroceni, în căutarea următorului subiect.

Știri Generale

Știri Generale
Arsenium și Andra Deschid Vara cu Piesa Dulce Amară - Interviu și Dezvăluiri din Culise
Băiat de 11 ani găsit în siguranță după dispariție în Capitală - cum au reușit autoritățile să-l găsească
Bitcoin atinge un record istoric datorită cererii investitorilor instituționali
Bogdan Ivan contribuie cu 20% din salariul său de ministru către statul român în semn de solidaritate financiară
Casa Albă publică o imagine cu Trump în rolul Superman chiar în ziua lansării noului film „Superman”
Caz de malarie depistat în București, confirmat oficial de Ministerul Sănătății
Cer variabil, ploi de vară și o temperatură maximă confortabilă de 29°C
ChatGPT introduce un browser revoluționar care amenință supremația Google pe piața de navigare online
Consumatorii industriali de energie din România, Grecia și Bulgaria solicită UE o piață energetică integrată și compensări pentru prețurile ridicate!
Cum va găsi Bucureștiul spațiu pentru cei 150 km de piste ciclabile din Masterplanul Velo?
De ce Suntem Rămași în Urmă?