Kiev solicită Uniunii Europene sprijin financiar direct pentru armata ucraineană începând din 2026, consolidând securitatea europeană împotriva amenințărilor rusoși.

Kiev solicită Uniunii Europene sprijin financiar direct pentru armata ucraineană începând din 2026, consolidând securitatea europeană împotriva amenințărilor rusoși. Sursa poza si informatii: Mediafax.ro

Ucraina a propus Uniunii Europene un nou model de colaborare în domeniul apărării, solicitând ca blocul comunitar să înceapă să finanțeze direct armata ucraineană începând cu anul 2026. Ministrul ucrainean de finanțe, Serhii Marchenko, consideră că această inițiativă ar consolida securitatea europeană și ar distribui mai echitabil costurile necesare pentru contracararea acțiunilor Rusiei.

Până în prezent, sprijinul Uniunii Europene pentru forțele armate ucrainene s-a materializat prin livrări de arme și ajutoare oferite prin programe naționale sau inițiative comune europene, fără a implica finanțare directă. Marchenko a subliniat că noul model propus ar presupune contribuții financiare directe din partea partenerilor europeni către armata ucraineană, integrând astfel Ucraina mai profund în contextul european de apărare.

„Sunt convins că această decizie are o serie de avantaje strategice pentru Ucraina, inclusiv menținerea stabilității financiare în 2026 și dincolo de această dată”, a declarat Marchenko după întâlnirile cu liderii financiari ai G7 din Canada. El a adăugat că, pentru Uniunea Europeană, acest sprijin ar reprezenta o protecție împotriva unei potențiale agresiuni rusești, având în vedere experiența considerabilă a armatei ucrainene în acest domeniu.

Ministrul a explicat că sprijinul propus ar însemna un efort financiar mai scăzut pentru Uniunea Europeană, raportat la produsul intern brut al țărilor membre, și că fiecare stat ar putea alege nivelul de contribuție. „În ultimii trei ani, Ucraina a primit peste 133 de miliarde de dolari în ajutor financiar internațional”, a spus el. „Acest sprijin a permis guvernului să mențină stabilitatea macrofinanciară în timpul unui război la scară largă, să asigure plata salariilor profesorilor, medicilor și funcționarilor publici și să continue pensiile și sprijinul social pentru cei mai vulnerabili.”

Marchenko a mai declarat că planurile europene de a-și dezvolta doar propriile forțe armate ar necesita un timp mai îndelungat și investiții mai importante. „Sistemul financiar încă se confruntă cu provocări, ceea ce face ca sprijinul extern continuu să fie absolut esențial”, a spus tot el.

Această propunere vine în contextul în care Uniunea Europeană și-a intensificat sprijinul pentru Ucraina în ultimii ani. De exemplu, în martie 2024, UE a mobilizat 6,1 miliarde de euro prin Instrumentul European pentru Pace pentru a răspunde nevoilor militare și de apărare ale Ucrainei. De asemenea, în mai 2024, Consiliul UE a aprobat utilizarea veniturilor obținute din activele rusești blocate pentru a sprijini forțele armate ucrainene și reconstrucția țării. (consilium.europa.eu)

În plus, în februarie 2025, reprezentantul președinției poloneze a Consiliului UE, Adam Szlapka, a declarat că sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina în acel an va fi de peste 30 de miliarde de euro și că este necesar ca UE să susțină Kievul atât timp cât va fi necesar. (digi24.ro)

Propunerea Ucrainei de a primi finanțare directă pentru armata sa din partea Uniunii Europene reflectă o dorință de integrare mai profundă în structurile de apărare europene și de consolidare a securității regionale în fața amenințărilor externe.


Radu Marinescu

Radu Marinescu are 34 de ani și s-a născut în cartierul Drumul Taberei din București. A crescut cu miros de tei pe bulevardele capitalei și cu sunetul tramvaielor în fundal. Cu un stil direct, onest și cu o pasiune reală pentru orașul în care trăiește, Radu documentează zilnic poveștile orașului așa cum sunt: nefiltrate, autentice și relevante. Este genul de jurnalist care vorbește de la egal la egal cu oamenii, fie că acoperă o conferință de presă la primărie sau face live de la un protest spontan din Piața Victoriei. Când nu scrie, îl găsești cu o cafea în mână, ascultând discuțiile din autobuz sau plimbându-se prin Cotroceni, în căutarea următorului subiect.

Știri Generale

Știri Generale
Arsenium și Andra Deschid Vara cu Piesa Dulce Amară - Interviu și Dezvăluiri din Culise
Băiat de 11 ani găsit în siguranță după dispariție în Capitală - cum au reușit autoritățile să-l găsească
Bitcoin atinge un record istoric datorită cererii investitorilor instituționali
Bogdan Ivan contribuie cu 20% din salariul său de ministru către statul român în semn de solidaritate financiară
Casa Albă publică o imagine cu Trump în rolul Superman chiar în ziua lansării noului film „Superman”
Caz de malarie depistat în București, confirmat oficial de Ministerul Sănătății
Cer variabil, ploi de vară și o temperatură maximă confortabilă de 29°C
ChatGPT introduce un browser revoluționar care amenință supremația Google pe piața de navigare online
Consumatorii industriali de energie din România, Grecia și Bulgaria solicită UE o piață energetică integrată și compensări pentru prețurile ridicate!
Cum va găsi Bucureștiul spațiu pentru cei 150 km de piste ciclabile din Masterplanul Velo?
De ce Suntem Rămași în Urmă?