Moscova refuză trupele europene de menținere a păcii în Ucraina, dar Putin e deschis negocierii directe fără condiții.

Moscova refuză trupele europene de menținere a păcii în Ucraina, dar Putin e deschis negocierii directe fără condiții. Sursa poza: Mediafax.ro

Într-un interviu recent acordat postului ABC News, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reafirmat opoziția fermă a Rusiei față de desfășurarea forțelor europene de menținere a păcii în Ucraina, considerând această măsură inacceptabilă în contextul negocierilor pentru încheierea conflictului.

Peskov a subliniat că Rusia nu poate permite ca infrastructura militară a NATO să se apropie de granițele sale, evidențiind preocupările Moscovei privind securitatea națională. El a reiterat disponibilitatea președintelui Vladimir Putin pentru negocieri directe cu Ucraina, fără condiții prealabile, menționând că această ofertă a fost făcută în ultimele două săptămâni și rămâne valabilă.

Declarațiile lui Peskov vin în contextul în care aliații Ucrainei exercită presiuni pentru inițierea de discuții directe între Kiev și Moscova. În același timp, președintele Putin a respins ideea unui armistițiu și a propus ca negocierile de pace să aibă loc la Istanbul, începând cu 15 mai.

Anterior, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat că Rusia nu va accepta trimiterea de trupe europene de menținere a păcii în Ucraina, calificând această idee drept o "înșelăciune" menită să permită reînarmarea Kievului. Lavrov a afirmat că prezența unor astfel de forțe ar echivala cu atragerea Ucrainei în NATO și ar duce la distrugerea drepturilor comunității rusofone din Ucraina. (digi24.ro)

De asemenea, Rusia a avertizat că desfășurarea unor trupe de menținere a păcii în Ucraina ar fi considerată un "conflict armat direct" cu Moscova, iar țările participante la o astfel de forță ar fi implicate într-un conflict direct cu Rusia. (agerpres.ro)

În concluzie, Rusia își menține poziția fermă împotriva prezenței forțelor europene de menținere a păcii în Ucraina, invocând preocupări legate de securitatea națională și suveranitate. În același timp, Moscova își exprimă disponibilitatea pentru negocieri directe cu Ucraina, fără condiții prealabile, în încercarea de a găsi o soluție diplomatică la conflictul în desfășurare.


Radu Marinescu

Radu Marinescu are 34 de ani și s-a născut în cartierul Drumul Taberei din București. A crescut cu miros de tei pe bulevardele capitalei și cu sunetul tramvaielor în fundal. Cu un stil direct, onest și cu o pasiune reală pentru orașul în care trăiește, Radu documentează zilnic poveștile orașului așa cum sunt: nefiltrate, autentice și relevante. Este genul de jurnalist care vorbește de la egal la egal cu oamenii, fie că acoperă o conferință de presă la primărie sau face live de la un protest spontan din Piața Victoriei. Când nu scrie, îl găsești cu o cafea în mână, ascultând discuțiile din autobuz sau plimbându-se prin Cotroceni, în căutarea următorului subiect.

Știri Generale

Știri Generale
 Avertizare de Călătorie pentru Bulgaria - Proteste și Perturbări Rutiere Pe 8 Iunie în Mai Multe Orașe
Care este semnificația Rusaliilor și ce tradiții se respectă în ziua Pogorârii Sfântului Duh
 Coco Gauff, Victorioasă în Finala Feminină cu 100 Erori Neforțate, Cucerește al Doilea Trofeu de Mare Șlem!
 Deraiere Tren cu Benzină - Intervenție Pompieri și Blocaj Feroviar în Desfășurare
 Eforturile lui Horațiu Moldovan în poartă nu salvează un gol târziu și o prestație palidă
 Energie Verde și Accesibilă pentru Viitorul României! Mai mare, mai ieftin, mai curat!
 Evoluția și Educația în SUA - De Cinci Ori Cel Mai Bun Jucător al Țării, Invitat La În Comunitate
HOROSCOP 8 iunie 2025. Leul cucerește prin carismă, iar Peștii găsesc liniștea de care aveau nevoie
 Împreună pentru comunități puternice și servicii publice de calitate - O întâlnire cu participare din Letonia, Franța și Croația
 Investiții de 273 Milioane Euro pentru Modernizarea a 23 de Gări, Incluzând Gara de Nord și Gara Sinaia
Ion Cristoiu: Măsurile de reducere a deficitului bugetar trebuie să  convingă Comisia Europeană și instituțiile financiare internaționale că banii vor intra cît mai repede și cît mai sigur în visterie. De aceea se pariază pe creșterea TVA