Planurile lui Elon Musk de a ajunge pe Marte anul viitor s-au năruit

Planurile lui Elon Musk de a ajunge pe Marte anul viitor s-au năruit Sursa poza si informatii: Mediafax.ro

Al nouălea test de zbor al sistemului de lansare Starship al SpaceX, desfășurat pe 27 mai 2025, a evidențiat progrese față de încercările anterioare, dar s-a încheiat cu un nou eșec. Deși a doua treaptă a rachetei a ajuns intactă în spațiu și și-a oprit motoarele conform planului, pierderea controlului asupra navei a dus la prăbușirea acesteia în Oceanul Indian, marcând al treilea eșec consecutiv pentru programul Starship.

Obiectivele testului și desfășurarea evenimentelor

Scopurile principale ale acestui test au fost:

  • Demonstrarea capacității celei de-a doua trepte, nava Starship, de a reporni unul dintre motoare în spațiu.
  • Colectarea de date în timpul reintrării controlate pentru îmbunătățirea protecției termice a navelor viitoare.

După oprirea inițială a motoarelor, Starship a început să se rotească necontrolat. Echipa de la sol nu a reușit să stabilizeze nava, ceea ce a dus la anularea repornirii motorului. Combustibilul rămas a fost evacuat, iar nava s-a prăbușit în flăcări deasupra unei zone nelocuite din Oceanul Indian, unde era planificată o amerizare controlată. (apnews.com)

Designul „Block 2” și provocările tehnice

Această misiune a utilizat o versiune îmbunătățită a navei Starship, cunoscută sub numele de „Block 2”, care promitea tracțiune sporită și aripioare optimizate pentru reintrare. Cu toate acestea, aceste îmbunătățiri nu au fost validate în practică. Deși problemele anterioare legate de incendii în compartimentul motoarelor par să fi fost rezolvate, o nouă provocare a apărut: pierderea de fluide dintr-unul dintre noile rezervoare de combustibil, posibil cauzată de vibrații excesive. (apnews.com)

Aceste probleme ar putea fi abordate prin modificări ale navelor „Block 2” rămase și prin îmbunătățiri în designul viitoarelor nave „Block 3”. Totuși, aceste eșecuri ridică întrebări cu privire la fezabilitatea construirii unei nave reutilizabile capabile să transporte 150 de tone pe orbită, sugerând că ar putea fi necesară reducerea capacității de încărcare.

Implicații pentru viitoarele misiuni

Seria de eșecuri recente indică faptul că SpaceX nu este mai aproape de a duce o navă Starship pe orbită și de a o readuce cu succes pe Pământ decât era acum șase luni, când ultima Starship „Block 1” a reușit o amerizare controlată. Lipsa de date noi privind reintrarea și repornirea motoarelor în spațiu, precum și faptul că compania nu mai construiește tipul de nave care au oferit aceste informații în trecut, complică și mai mult situația.

Aceste întârzieri confirmă că Elon Musk nu va putea trimite nave Starship fără echipaj pe Marte anul viitor, așa cum intenționa. De asemenea, ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea companiei de a trimite o navă Starship fără echipaj pe Lună anul viitor, ca parte a programului „Artemis” al NASA. Întârzierile în programul Starship afectează și planurile de lansare a sateliților Starlink, principala sursă de venit pentru SpaceX. Deși lansatoarele Falcon 9 continuă să lanseze sateliți Starlink, serviciul nu poate încă oferi lățime de bandă tuturor utilizatorilor în anumite zone.

În teorie, Starship ar putea accelera adăugarea de capacitate, iar faptul că ultimul test a reutilizat un booster „Super Heavy” pentru a lansa nava Starship este un semn promițător. Cu toate acestea, ziua în care astfel de lansări vor deveni o rutină pare să fie tot mai îndepărtată.

SpaceX Starship suferă un nou eșec în timpul testului de zbor:


Radu Marinescu

Radu Marinescu are 34 de ani și s-a născut în cartierul Drumul Taberei din București. A crescut cu miros de tei pe bulevardele capitalei și cu sunetul tramvaielor în fundal. Cu un stil direct, onest și cu o pasiune reală pentru orașul în care trăiește, Radu documentează zilnic poveștile orașului așa cum sunt: nefiltrate, autentice și relevante. Este genul de jurnalist care vorbește de la egal la egal cu oamenii, fie că acoperă o conferință de presă la primărie sau face live de la un protest spontan din Piața Victoriei. Când nu scrie, îl găsești cu o cafea în mână, ascultând discuțiile din autobuz sau plimbându-se prin Cotroceni, în căutarea următorului subiect.

Știri Generale

Știri Generale
Avertisment ANM pentru maxime de 35°C, cu furtuni și descărcări electrice în anumite zone
Bărbatul suspectat că a împuşcat doi parlamentari americani a fost capturat
conducta principală de apă rece s-a fisurat. Imagini de la fața locului.
Conducta principală de apă spartă în Drumul Taberei! Apa Nova intervine rapid pentru remediere!
Cum să gestionăm eficient emoțiile unui eșec la examen? Ghid video pentru revenirea rapidă
Cursa Race for the Cure reunește eroine ale luptei cu cancerul de sân în inima Bucureștiului!
Elise Mertens rămâne de neînvins după un meci intens pe iarbă în fața româncei
Foc violent într-un complex rezidențial din Tunari, Ilfov - Intervenție rapidă a pompierilor pentru stoparea incendiului amenințător
Instabilitate la Rovinari: utilaje retrase preventiv din cariera de cărbune
Martorii Afirmă că Incidentul S-a Petrecut la Ieșirea din Brănești
Messi remizează cu Al Ahly, Bayern zdrobește neo-zeelandezii, PSG triumfă cu Atletico Madrid