Silviu Vexler returnează Ordinul Național pentru Merit în semn de protest față de sesizarea lui Nicușor Dan la CCR privind legea anti-extremism
Sursa poza si informatii: Mediafax.ro
Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România și deputat în Parlamentul României, a anunțat că va returna Ordinul Național pentru Merit, în semn de protest față de sesizarea președintelui Nicușor Dan la Curtea Constituțională a României (CCR) privind legea de combatere și sancționare a extremismului.
Într-o postare pe Facebook, Vexler a declarat:
„Am hotărât să returnez mâine (vineri – n.r.) distincția pe care am primit-o din partea Statului Român – Ordinul Național pentru Merit. Având în vedere atitudinea și poziționarea publică a Președintelui României, domnul Nicușor-Daniel Dan, dar și consecințele acestora, îmi este imposibil să păstrez acest Ordin.”
Decizia vine în urma sesizării transmise de președintele României la CCR, în care acesta contestă constituționalitatea legii care interzice organizațiile legionare și pedepsește cu închisoarea distribuirea de materiale fasciste. Nicușor Dan consideră că textul legii este prea vag și poate fi interpretat abuziv.
Vexler a criticat această acțiune, afirmând că mesajul transmis prin sesizarea președintelui este unul de relativizare a pericolului reprezentat de extremism. El a subliniat că efectul acțiunii ar putea fi încurajarea promovării ideologiei legionare, a conducătorilor organizațiilor extremiste și a antisemitismului.
Deputatul a menționat că CCR a respins, cu unanimitate de voturi, contestația formulată de AUR, SOS România, POT și deputați neafiliați, în legătură cu legea care întărește sancțiunile împotriva organizațiilor și simbolurilor cu caracter legionar.
Vexler a exprimat regretul față de acțiunea președintelui, considerând că aceasta afectează eforturile depuse de statul român în ultimele decenii în combaterea extremismului. De asemenea, el a solicitat abrogarea actualei Strategii naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură, considerând-o irelevantă.
Legea contestată de președinte a fost adoptată de Parlament pe 21 iunie și modifică Ordonanța de Urgență din 2002 privind interzicerea organizațiilor fasciste, extinzând interdicțiile și la cele „legionare” și pedepsind cu închisoarea de la 3 la 10 ani înființarea unor astfel de organizații.
În sesizarea sa, Nicușor Dan critică mai multe aspecte ale legii, printre care termeni neclari, riscul de cenzură culturală și încălcarea libertății de exprimare.
Această acțiune a președintelui a stârnit reacții diverse în societatea românească, subliniind tensiunile existente în jurul legislației anti-extremism și a modului în care autoritățile abordează acest subiect sensibil.