Începând cu anul 2030, ambalajele care nu sunt reciclabile în proporție de cel puțin 70% vor fi eliminate de pe piața europeană. Acest regulament ambițios urmărește să impulsioneze sustenabilitatea și să schimbe fundamental industria ambalajelor.

Urgența de adaptare

Noul regulament european privind ambalajele (PPWR) impune companiilor să regândească drastic modul în care produc și utilizează ambalajele. Adriana Calcan, PR & CSR Manager la RECICLAD’OR, a explicat la Radio București FM în cadrul emisiunii #ÎnComunitate că acest regulament nu doar că va schimba normele deja existente, dar va și impune noi standarde, deosebit de stricte, în ceea ce privește reciclabilitatea.

Impact asupra industriei

Industria ambalajelor va trebui să își accelereze eforturile pentru inovare și eficiență. Companiile din București, și nu numai, trebuie să investească în tehnologii noi care să asigure că produsele lor respectă pragul de reciclabilitate impus de UE. Adriana Calcan subliniază importanța începerii acestei tranziții cât mai curând, pentru a nu ajunge la termene limită stresante, care ar putea duce la creșterea costurilor și a problemelor logistice.

Context local

Pentru bucureșteni, implementarea acestor măsuri aduce promisiunea unui oraș mai curat și implică schimbări vizibile în viața de zi cu zi, de la modul în care facem cumpărături până la felul în care gestionăm deșeurile acasă. Pe fața Bucureștiului ar putea apărea mai multe puncte de colectare selectivă, iar campaniile de conștientizare ar putea deveni și mai frecvente.

Sustenabilitatea este cheia

Pe lângă reglementările stricte, accentul pus pe sustenabilitate inspiră un nou mod de a gândi și acționa. Educația și conștientizarea publicului în privința reciclării sunt esențiale pentru succesul acestei inițiative îndrăznețe.

Astfel, Bucureștiul și restul Europei se îndreaptă spre un viitor în care sustenabilitatea devine normă, nu excepție. Adaptându-se și inovând, companiile de ambalaje și societatea vor putea face față provocărilor acestui nou regulament.


Radu Marinescu

Radu Marinescu are 34 de ani și s-a născut în cartierul Drumul Taberei din București. A crescut cu miros de tei pe bulevardele capitalei și cu sunetul tramvaielor în fundal. Cu un stil direct, onest și cu o pasiune reală pentru orașul în care trăiește, Radu documentează zilnic poveștile orașului așa cum sunt: nefiltrate, autentice și relevante. Este genul de jurnalist care vorbește de la egal la egal cu oamenii, fie că acoperă o conferință de presă la primărie sau face live de la un protest spontan din Piața Victoriei. Când nu scrie, îl găsești cu o cafea în mână, ascultând discuțiile din autobuz sau plimbându-se prin Cotroceni, în căutarea următorului subiect.

Știri Generale

Știri Generale
Arsenium și Andra Deschid Vara cu Piesa Dulce Amară - Interviu și Dezvăluiri din Culise
Băiat de 11 ani găsit în siguranță după dispariție în Capitală - cum au reușit autoritățile să-l găsească
Bitcoin atinge un record istoric datorită cererii investitorilor instituționali
Bogdan Ivan contribuie cu 20% din salariul său de ministru către statul român în semn de solidaritate financiară
Casa Albă publică o imagine cu Trump în rolul Superman chiar în ziua lansării noului film „Superman”
Caz de malarie depistat în București, confirmat oficial de Ministerul Sănătății
Cer variabil, ploi de vară și o temperatură maximă confortabilă de 29°C
ChatGPT introduce un browser revoluționar care amenință supremația Google pe piața de navigare online
Consumatorii industriali de energie din România, Grecia și Bulgaria solicită UE o piață energetică integrată și compensări pentru prețurile ridicate!
Cum va găsi Bucureștiul spațiu pentru cei 150 km de piste ciclabile din Masterplanul Velo?
De ce Suntem Rămași în Urmă?