Mulți părinți se plângă că mica lor minune, deși pare că este mult în față cu alte achiziții, a rămas ceva mai în urmă la capitolul limbaj. Întotdeauna se va găsi cel puțin un copil de aceiași vârstă care comunică mult mai bine, vorbește deja clar și în propoziții și altele asemănătoare. Dezvoltarea limbajului este una dintre cele mai importante etape ale copilăriei, iar în cadrul acestui proces, copiii nu doar învață să comunice, dar învață ce presupun interacțiunile sociale cu ceilalți, dar și exprimarea emoțiilor. Și da, este adevărat, fiecare copil are prorpiul ritm de dezvoltare, sunt unele repere generale care îi ajută pe părinți să înțeleagă progresul micuților lor. De asemenea, specialiștii în dezvoltarea limbajului, precum cei de la Grădinița Dandi, sunt cei care vin cu mult sprijin și indicații atunci când apar întrebări sau dificultăți.

Educatorii de la grădinița privată Dandi, primii mentori alături de părinți

Încă de la început trebuie să subliniem că dezvoltarea limbajului unui copil nu presupune ca acesta să cunoască multe cuvinte și să le exprime, ci și înțelegerea acestora. Specialiștii în logopedie sunt de părere că înainte ca un copil să poată exprima ceea ce gândește, el trebuie să înțeleagă sensul cuvintelor și, mai ales, cum să le folosească. De aceea, expunerea constantă la conversații, povești și cântece joacă un rol esențial și nu trebuie să te gândești că este prea mic pentru ele, nu le înțelege sensul și semnificația. Părinții și educatorii, cum sunt cei de la Grădinița privată Dandi din sectorul 1, sunt primii mentori care pot transforma fiecare moment al zilei într-o oportunitate de învățare pentru cel mic.

Dezvoltarea limbajului, pe mai multe planuri

Puțini dintre părinți înțeleg sau știu că în cazul copilului, limbajul se dezvoltă în mod simultan pe mai multe niveluri: fonologic (sunetele limbii), lexical (cuvintele și semnificațiile lor), sintactic (structura frazei) și pragmatic (utilizarea limbajului în contexte sociale). De regulă, în jurul vârstei de doi ani, cei mai mulți dintre copii pot alcătui propoziții simple, din două – trei cuvinte. Ulterior, pe măsură ce vocabularul lor se îmbunătățește, crește și capacitatea lor de a înțelege concepte mai abstracte și de a purta conversații complexe.

Colaborare între părinți și educatori

Cu toate acestea, există momente în care dezvoltarea limbajului poate întârzia sau poate fi însoțită de unele dificultăți. Acest lucru poate avea diverse cauze, cum ar fi expunerea insuficientă la limbaj și ajungând până la factori genetici sau neurologici. Părinții sunt cei care trebuie să fie atenți la toate aceste semnale, care pot indica o întârziere, cum ar fi lipsa cuvintelor până la 18 luni, dificultăți în pronunție sau probleme în a înțelege instrucțiuni simple, și să se prezinte la un specialist, pentru a vedea despre ce este vorba, în cazul copilului lor. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, intrarea în colectivitate a celui mic aduce un mare salt în dezvoltarea lui, iar limbajul se îmbunătățește cu mult. Echipa de la Grădinița Dandi combină educația timpurie cu suportul pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărui copil. Cu ajutorul unor experți în logopedie și psihologie, părinții pot primi acum evaluări personalizate și planuri de intervenție adaptate nevoilor copiilor. Nu de puține ori, un logoped este cel care lucrează alături de copil pentru a-i îmbunătăți acestuia pronunția sau pentru a-i stimula formarea de propoziții corecte, prin jocuri și activități interactive.

Contează sau nu mediul în care crește copilul?

Dezvoltarea limbajului contează și de mediul în care cel mic crește. Un mediu bogat în stimulente lingvistice – cărți, conversații frecvente, interacțiuni pozitive – îl poate face pe copil să vorbească mult mai repede, corect, și cu un vocabular destul de bogat. La Grădinița Dandi, aceste principii sunt integrate în programul educațional zilnic, iar cei mici își pot dezvolta limbajul cu ajutorul poveștilor captivante, activităților creative și exercițiilor de grup. Mai mult, acest tip de abordare nu doar că stimulează limbajul, ci îi dezvoltă juniorului tău încrederea în sine și abilitățile sociale.

Părinții, implicați și ei în acest proces

Nu doar simpla implicare a specialiștilor îl va ajuta pe copil să își dezvolte limbajul, este nevoie ca și părinții să îi fie alături. Încă din primele zile de viață, aceștia pot încuraja comunicarea răspunzând la sunetele și gesturile copilului. Ulterior, pe măsură ce acesta crește, este important să i se vorbească des și clar, să i se pună întrebări și mai ales, să i se ofere răgazul să răspundă. Activități precum cititul poveștilor împreună sau cântatul unor cântece simple pot deveni momente speciale care creează o legătură unică între copil și părinte, și care îl ajută pe acesta să se dezvolte pe mai multe planuri, nu doar al limbajului.


Radu Marinescu

Radu Marinescu are 34 de ani și s-a născut în cartierul Drumul Taberei din București. A crescut cu miros de tei pe bulevardele capitalei și cu sunetul tramvaielor în fundal. Cu un stil direct, onest și cu o pasiune reală pentru orașul în care trăiește, Radu documentează zilnic poveștile orașului așa cum sunt: nefiltrate, autentice și relevante. Este genul de jurnalist care vorbește de la egal la egal cu oamenii, fie că acoperă o conferință de presă la primărie sau face live de la un protest spontan din Piața Victoriei. Când nu scrie, îl găsești cu o cafea în mână, ascultând discuțiile din autobuz sau plimbându-se prin Cotroceni, în căutarea următorului subiect.

Știri Generale

Știri Generale
Australia: Doi jucători pledează vinovați pentru trucarea meciurilor în A-League
Averse posibile și vânt moderat în prognoza de joi
Caravana Radiofonică de Teatru Românesc invadează frecvențele București FM pentru o săptămână culturală!
Carlos Alcaraz Învins Rublev În Patru Seturi și Întâlnește Un Britanic; Liderul WTA Impresionează în Minimul de Seturi, Fritz Beneficiază de Abandon
Comisarii ANPC Litoral sancționează operatorii din Năvodari cu amenzi de 321.000 lei
Conflict cu 30 de persoane pe o strada în Moinești. Poliția a tras focuri de avertisment
Croazierele cu vaporașul pe lacul IOR, temporar suspendate din cauza scăderii semnificative a nivelului apei. Autoritățile locale vor anunța reluarea.
De Astăzi, Eroul din Krypton Se Descoperă în Cinematografele din Întreaga Țară!
Europa League: Joi se joacă CFR Cluj – Paksi FC, în prima manșă din turul întâi preliminar
Expoziţia Chipul bestiei – Perfecţiunea detaliilor te aşteaptă!
Expoziții și Concerte în Grădina Botanică a Capitalei, 1-3 August! Exploră Legături Culturale între București, Chișinău și Erevan!